FőoldalImpresszumOldaltérkép
 

Kuriózumok és érdekességek az angol nyelv kapcsán

 

A nyelvszeretők és az idegen nyelvek iránt érdeklődők rendszerint valósággal szomjazzák az egyes idegen nyelvek kapcsán megfigyelhető különlegességeket. Nincs ez természetesen másként az angol nyelv kapcsán sem, amely szinte hemzseg a kuriózumokban.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy külön bejegyzést szentelünk az érdekességek bemutatásának. Szó lesz többek között extrém hosszúságú szavakról, gyakran használt betűkről, nehezen kiejthető kifejezésekről. A cikkben a 101Dictionary angol-magyar fordító linkjeit használjuk fel.

Te tudod, hogy melyik az angol nyelv leggyakrabban használt betűje?

Van tipped? Ha az a volt a választásod, akkor rossz hírem van. Az angol nyelvben az e betűt használják a legtöbbször. Gyakorlatilag minden angolul leírt nyolcadik betű e lesz, ha nagy átlagot veszünk.

Na és azt meg tudod-e mondani, hogy a legtöbb angol szó melyik betűvel kezdődik? Itt bizony egy mássalhangzó lesz a képzeletbeli győztes, ugyanis az angol nyelv legtöbb szava s betűvel kezdődik.

Vajon hány betűből áll a leghosszabb szó?

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis. Nyugalom, nekünk sem sikerült teljesen kiolvasnunk, a kiejtésével pedig inkább meg sem próbálkoztunk. Egyébként egy tüdőbetegséget neveznek így, aminek a kiváltó oka a hamu és a por belégzése.

Elképzeljük azt a büntetést az iskolában, ahol a rossz gyerekeknek százszor le kell írniuk a füzetükben a pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis szót. Néhány órába biztosan beletelne a feladat.

Ha repülős pályára vágysz, akkor angolul mindenképp meg kell tanulnod

Amennyiben régóta vonz a repülőgép pilótaság, mint hivatás, akkor az egyik legfontosabb teendőd lesz folyékonyan megtanulni az angol nyelv használatát. Az angol ugyanis a repülés hivatalos nyelvének számít, a pilóták pedig csakis ezt használva kommunikálnak egymással.

 

Bárcsak azt mondhatnánk, hogy a pilótaképzésnek ez a legnehezebb pontja. A nyelvtanulás valószínűleg a legkönnyebb tantárgyak egyike azok között, amelyek az utasszállító gépek vezetéséhez történő kiképzés során kihívásként felmerülhetnek.

Vicces, de angolul a kiejtés szót az egyik legnehezebb helyesen kiejteni

Ahogy már említettük, a pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis gyakorlatilag lehetetlen kimondani, de a pronunciation szó is sokaknak feladja a leckét. Leírni sem a legkönnyebb, a helyes kiejtése pedig tényleg kihívásokat okoz az ifjú és lelkes nyelvtanulók körében.

 

Persze az egész csak gyakorlás kérdése. Ha néhányszor otthon a tükör előtt hangosan kimondjuk, akkor legközelebb éles körülmények között sem kell majd tartanunk tőle. Ahogyan más nehezebb kifejezésektől sem, mert az idegen nyelvek magabiztos használatának kulcsa a folyamatos gyakorlásban rejlik.

Az angol nyelv naponta termeli ki az új szavakat és kifejezéseket

Miközben ennek a bejegyzésnek az olvasásával vagy elfoglalva, valahol a világban éppen azon törik a fejüket, hogy alkossanak egy új kifejezést. Merthogy minden második órában születik egy új angol szó a statisztikák szerint.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban? Naponta tizenkettő, hetente nyolcvannégy, havonta háromszázhatvan, éves viszonylatban pedig mintegy négyezer új kifejezés jön létre egyetlen beszélt nyelv kapcsán.

Ember legyen a talpán, aki ezt a hihetetlen léptékű változást képes lekövetni, kezelni és alkalmazkodni hozzá. Még szerencse, hogy nem feltétlenül kell használnunk kivétel nélkül mindegyiket.

 


(forrás: https://101dictionary.com/hu)


Minket érdekel a véleménye, szóljon hozzá >itt< mennyire tetszett?

 

Igen, tetszett és feliratkozom a további hírlevelekre
 

 <<vissza